Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Καπνός 55 εκατ. από τα Ταμεία

ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ 

Θηλιά στο λαιμό των Ταμείων πέρασε ο Γ. Στουρνάρας
με την απόφαση   να μη συμμετάσχουν στην αύξηση
της Εθνικής Τράπεζας

Συρρικνώνονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδυθεί μέσω της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων στην Εθνική Τράπεζα - καταγράφουν ζημιές 55 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις 4 ημέρες από την κατάρρευση της τιμής του δικαιώματος της Εθνικής (ΕΤΕΔ), μετά την εντολή Στουρνάρα, όπως αποκάλυψε η «Ε», να μην μπουν τα Ταμεία στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί μόνο στην ΑΕΔΑΚ των Ταμείων που υπολογίζει πως έχει στην κατοχή της περί τα 14 εκατ. δικαιώματα μόνο για τη διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση...
της Εθνικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, μέλη δ.σ. ασφαλιστικών ταμείων παραδέχονται το... αλαλούμ που προκλήθηκε από τις «ντιρεκτίβες Στουρνάρα», τις «προσταγές της τρόικας» όπως λένε, μετά μάλιστα τη νέα χθεσινή «συντριβή» του ΕΤΕΔ στα μόλις 23 λεπτά. Από την πλευρά του ΙΚΑ σημειώνεται πως θα πρέπει να αναζητηθεί εύλογη λύση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που μέχρι τώρα μετράται σε εκατομμύρια ευρώ.

Η τιμή εκκίνησης-πρώτης διαπραγμάτευσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Μαΐου ήταν 4,45 ευρώ, ενώ χθες «έκλεισε» στο 0,23 ευρώ. Πρακτικά στο διάστημα 30/5 έως 4/6 η αξία των δικαιωμάτων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τα Ταμεία... εξαερώθηκε κατά 95%! Ζημιά που προκύπτει από τη συμμετοχή των Ταμείων μόνο σε μία τράπεζα, καθώς πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν μικρότερες θέσεις και σε μετοχές των άλλων δύο συστημικών τραπεζών που προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οπως εξηγούν κύκλοι της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων, σχεδόν όλα τα Ταμεία για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν σε ρευστοποίηση των δικαιωμάτων τους, με συνέπεια να εγγράφουν πλέον τεράστιες ζημιές. Διοικήσεις Ταμείων επιφυλάχθηκαν μπροστά στον κίνδυνο, όπως ανέφεραν, να κατηγορηθούν στο μέλλον για απιστία. Αλλα διοικητικά συμβούλια (λ.χ. ΙΚΑ) σχεδίαζαν την πώληση μέρους των δικαιωμάτων για να συμμετάσχουν με τα υπόλοιπα στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet