Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δασικό σωματείο - φάντασμα της Ελληνικός Χρυσός στον Κάκαβο

H Ελληνικός Χρυσός εφηύρε νέο "συνεταιρισμό", το δασικό σωματείο "Σκουριές 2012", μετά την επίμονη και μάταιη προσπάθειά της "να πείσει τους Δασικούς συνεταιρισμούς να γίνουν συνένοχοι στην αποψίλωση του Κακάβου", ως "μεγάλος χορηγός", καταγγέλλουν ιστορικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί της Μ. Παναγίας της Ιερισσού και του Σταυρού σε ανακοίνωσή τους.

Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση:...

Οι δασικοί συνεταιρισμοί Μ.Παναγίας, Ιερισσού και Σταυρού μετράνε πολλά χρόνια ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε δασεργάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μεγαλώσαμε μέσα στα βουνά της Χαλκιδικής και μέσα από αυτά μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας.

Τα τελευταία χρόνια όπως και όλα τα επαγγέλματα στην χώρα πληγήκαμε και εμείς από την οικονομική κρίση. Όπως και τα περισσότερα νοικοκυριά των χωριών μας, περάσαμε δύσκολα. Αλλά κρατηθήκαμε με το κεφάλι ψηλά γιατί θέλαμε να είμαστε υπερήφανοι στα μάτια των παιδιών μας.

Μέσα σε αυτές της δυσκολίες εμφανίστηκε και ο μεγάλος χορηγός, η Ελληνικός Χρυσός. Η εταιρεία έκανε πολλές προσπάθειες να πείσει τους Δασικούς συνεταιρισμούς να γίνουν συνένοχοι στην αποψίλωση του Κακάβου. Με αποφάσεις των Συνεταιρισμών μας δεν δεχτήκαμε καμία προσφορά, παρόλο που το αντίτιμο ήταν τεράστιο και η χρονική περίοδος πολύ δύσκολη για μας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε άνθρωπος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο βουνό μας να γίνει φυσικός αυτουργός στην καταστροφή του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να εφεύρει νέο »συνεταιρισμό", το δασικό σωματείο »Σκουριές 2012», τα μέλη του οποίου, εμείς που βρισκόμαστε κάθε μέρα στο βουνό δεν τους είδαμε ποτέ μέχρι τότε να εργάζονται ως δασεργάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοχαρακτηρίζονται "σωματείο" και όχι συνεταιρισμός, όπως όλοι οι δασικοί συνεταιρισμοί της χώρας.

Οι πραγματικοί δασεργάτες είναι άνθρωποι με εμπειρία, εκπαίδευση, τεχνικές γνώσεις. Σέβονται απόλυτα το δάσος και το περιβάλλον. Ζουν από το δάσος και για να συνεχίσουν να ζουν πρέπει να συνεχίσει και το δάσος να υπάρχει. Ο τρόπος που υλοτομούν είναι στοχευμένος και τελικά βοηθά στην αναγέννηση του δάσους. Η, κατ΄ευφημισμό, υλοτομία που γίνεται από την Ελληνικός Χρυσός στον Κάκαβο, είναι ουσιαστικά η καταστροφή τους δάσους και κατ΄επέκταση η καταστροφή του επαγγέλματός μας.

Το δικαίωμα στην εργασία συμφωνούμε όλοι ότι είναι Ιερό. Αυτοί που μέχρι και χθες κατέστρεφαν με την »εργασία τους» το δικό μας μέλλον στην εργασία, ήρθε η ώρα να σταματήσουν. Καλωσορίζουμε την παύση της υλοτομίας στις Σκουριές (στο Λάκκο Καρατζά). Και ευχόμαστε οι επόμενοι που θα υλοτομήσουν το βουνό να είναι με εντολή του δασαρχείου για τις ανάγκες των κατοίκων και του βουνού και όχι προς εξυπηρέτηση της Ελληνικός Χρυσός.

Δασικός Συνεταιρισμός Μ. Παναγίας
Δασικός Συνεταιρισμός Ιερισσού
Δασικός Συνεταιρισμός Σταυρού Δ. Βόλβης "Η Ένωση"

Από avgi