Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

«Η λιτότητα είναι ένας πόλεμος ταξικός»

Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτηρίζει «ακραία βάναυση» την
αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Aπό την επομένη των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχθηκε με εντολή να αντιμετωπίσει τη λιτότητα, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τεράστια επίθεση από τους διεθνείς πιστωτές, της οποίας ηγείται η Γερμανία. Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτηρίζει αυτήν την αντίδραση «ακραία βάναυση» και προειδοποιεί ότι ανάλογη στάση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το Podemos αν νικήσει τις εκλογές στην Ισπανία, καθώς, όπως τονίζει, «η λιτότητα είναι ένας πόλεμος ταξικός».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Democracy Now, ο γνωστός καθηγητής, συγγραφέας και διανοητής παρατήρησε ότι...
στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου Eurogroup υπήρξε μικρή πρόοδος εξαιτίας της σκληρής στάσης των Γερμανών. «Οι Γερμανοί υποχρέωσαν την ελληνική πλευρά σε απόσυρση όλων σχεδόν των προτάσεών της» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη λιτότητα είναι επί της ουσίας ένας πόλεμος ταξικός.

«Επιδεινώνει την κατάσταση»

«Ως οικονομικό πρόγραμμα η λιτότητα σε περίοδο ύφεσης είναι παράλογη, επιδεινώνει την κατάσταση. Το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε έτσι στην περίοδο που εφαρμόστηκαν πολιτικές οι οποίες υποτίθεται ότι στόχευαν στην αντιμετώπισή του».

Ο Τσόμσκι παρατήρησε ότι «στην περίπτωση της Ισπανίας το χρέος δεν ήταν δημόσιο αλλά ιδιωτικό […] ήταν όμως παράγωγο των πράξεων των τραπεζών, μεταξύ άλλων και των γερμανικών. Ωστόσο, για ένα επισφαλές δάνειο ρισκάρουν δύο πλευρές: και ο δανειολήπτης και ο πιστωτής. Ομως οι πολιτικές που σχεδιάστηκαν από την τρόικα είχαν στόχο την αποπληρωμή των τραπεζών, των αυτουργών. Ο λαός αντίθετα υποφέρει […] οι κοινωνικές δημοκρατικές πολιτικές, το επονομαζόμενο κράτος πρόνοιας, διαβρώνονται [...] Αυτό είναι ένας ταξικός πόλεμος. Δεν είναι οικονομική πολιτική που έχει τη λογική να δώσει τέλος σε μια σοβαρή ύφεση. Και έτσι υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία. Ομως είναι μια κατάσταση επικίνδυνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δεξιόστροφη απάντηση από την Ακροδεξιά. Η εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι η Χρυσή Αυγή, το κόμμα των νεοναζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αυστριακή οικονομική αναλύτρια του Centre for New Empowerment Concepts της Βιέννης, Κλάουντια Μιούλερ-Ελζιγκαν, υποστήριξε σε χθεσινό άρθρο της ότι η Βόρεια Ευρώπη δεν δικαιούται να εκφράζει ηθική αγανάκτηση έναντι της Ελλάδας, που είναι το θύμα.

Καταδικάζοντας τις μεθόδους του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, η Μιούλερ-Ελζιγκαν τονίζει ότι το σημερινό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον ένα εργαλείο εξουσίας που προέκυψε διαχρονικά από τη διεφθαρμένη συμβίωση του 1% της οικονομικής ολιγαρχίας με την ελέγχουσα τα κρατικά αποθέματα κάστα των πολιτικών. Για να διατηρηθεί η πλασματική κατασκευή τού «έχειν» για το 1%, πρέπει το υπόλοιπο 99% να υπερφορτωθεί.

Αυτό συνέβη και με την Ελλάδα που υπερφορτώθηκε με χρέη πέραν της οικονομικής της ισχύος και είναι περισσότερο θύμα παρά θύτης. Η Ελλάδα έλαβε λιγότερο από το 10% των δανείων του πακέτου διάσωσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυγίανση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών.

Μπάμπης Μιχάλης από efsyn