Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

«Οχι» της Αθήνας σε αίτημα παράτασης του προγράμματος

Εντονες πιέσεις δέχεται η Αθήνα για να ζητήσει παράταση και να υπογράψει το υφιστάμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Οι ίδιοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική του υφιστάμενου προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζει την πρότασή της για το πώς θα μπορούσε να είναι μία συμφωνία-γέφυρα μέχρι την οριστικοποίηση του νέου συμβολαίου μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας. Πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί...
στο έκτακτο  Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό. Η συγκεκριμένη σύσκεψη με τους κ.κ. Γ. Βαρουφάκη, Ευ. Τσακαλώτο , κ. Γ. Δραγασάκη, και Γ. Σταθάκη, είχε προγραμματισθεί με σκοπό την ανασκόπηση των αποτελεσμάτων από τα ταξιδία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ενώ στο μενού της συζήτησης δεν μπορεί να λείπει το έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Euroworking group "έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό" και ζήτησε παράταση του υφισταμένου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, κάτι το οποίο αν συμβεί θα επισημοποιηθεί στο Eurogroup της 16ης του μηνός.  Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στο χθεσινό Euroworking group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Αμεσα δε, η Ελλάδα δεν είχε καμία στήριξη απο τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Πάντως, απο το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης θα επιμείνει στις θέσεις της κυβέρνησης "μέχρι τέλους", με όποιες συνέπεις για όλους, καθώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπογράφει το υφιστάμενο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε την κυβέρνηση. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν δε ότι ακόμα και η προηγούμενη κυβέρνηση, με τα όποια τρωτά της σημεία, διαπραγματευόταν επί οκτώ μήνες για να μην υπογράψει μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθούν τα περιθώρια για κάποια συμφωνία, ενώ επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και συμπλήρωναν πως στόχος είναι η συμφωνία για μία χρηματοδότηση γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς. Η δε ορολογία δεν έχει σημασία, τόνιζαν και ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέο δάνειο.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ από kathimerini