Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ενοχή για όλους στα TOR M1 προτείνει η εισαγγελέας

Eνοχή όλων των κατηγορουμένων για τις μίζες στη σύμβαση των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου εισηγήθηκε η εισαγγελέας.

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων  στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος (μίζες)  στη σύμβαση των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου εισηγήθηκε...
η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Όπως υποστήριξε  στην εισήγηση της , και οι πέντε εμπλεκόμενοι -με φερόμενο ως βασικό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη- "τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα, μεθοδευμένα, χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή".

Κομβική για την εισαγγελέα στάθηκε  η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, που έχει ήδη καταδικασθεί για μαύρο πολιτικό χρήμα στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. 

«Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος,ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο...»,ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Ν. Ζήγρα.

Επισήμανε μάλιστα η εισαγγελέας ότι  ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης  ούτε και ο γιος του Μιχάλης, που είναι επίσης κατηγορούμενος,  προσκόμισαν κάποιο έγγραφο, που να αποδεικνύει  ότι ήταν νόμιμες οι συναλλαγές τους  με τον επίσης κατηγορούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ (Σύριος επιχειρηματίας που καταζητείται) .
"Κυρίως δεν πείστηκα για ποιό λόγο ο Ν. Ζήγρας να τους εμπλέξει στην υπόθεση αν δεν είχαν καμία συμμετοχή" επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός.

Κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως :

 -  Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το "έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ", αφού "αυτός έδινε επιταγές στο Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του".
 - Ο Σύριος Αλ Ζαγιιάντ είχε με τον "κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιό λόγο δίνονταν".

- "Αποδεικνύεται αδιάσειστα η εμπλοκή του Σύρου επιχειρηματία, τόνισε,  καθώς με τη δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έδωσε όλες τις επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη παρότι αυτός ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε που τις διέθεσε ο πρώην υπουργός" .
Ενοχή πρότεινε η εισαγγελέας και για τον  Αν. Σοφό κι τη σύζυγό τους που επίσης κατηγορούνται για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του  Μιχαηλίδη στην υπόθεση των Tor M1 προέκυψε όταν εντοπίστηκαν εμβάσματα  εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται ότι κατέληξαν σε offshore αι στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού , Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται  ο ίφιος ο Κύπριος υπουργός.

Tης Κατερίνας Κατή  από thetoc