Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Μαριονέτες Σαμαράς και Βενιζέλος - Τι περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό «πακέτο» προς την Τρόικα

Τυφλή υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στις νέες αξιώσεις της τρόικας μετά τους λεονταρισμούς για το τέλος του Μνημονίου. Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που αναμένεται να φέρει πλήγμα στον τουρισμό, πάγωμα συντάξεων, κανένας εργαζόμενος δεν θα βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 62 του χρόνια.

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει πως οι δύσκολες στιγμές δεν θα κρατήσουν πολύ ακόμη, έρχονται μέτρα φωτιά μέσα στο Δεκέμβριο που επιχειρούν να δεσμεύσουν τη χώρα για χρόνια.  Άρον άρον προχωρά σε συμφωνία με την τρόικα, ώστε και οι δύο πλευρές να περάσουν στη συνεδρίαση...
του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης, μία ημέρα μετά την ψήφιση το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στη Βουλή του προϋπολογισμού.

Αργά χθες το βράδυ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Report from Berlin» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης «θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου τους όρους της παροχής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα», προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας.

- Την Παρασκευή θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

- Την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup και δεν προβλέπεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί, αφού δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα. Επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου

    Η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση - μαριονέτα της τρόικας οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία, που συνθλίβεται από τη μέγκενη των δυσβάστακτων μέτρων.

Spiegel: Τρίτο πακέτο - μνημόνιο 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. Μάλιστα αναφέρεται σε απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, για στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης : Αύξηση ΦΠΑ, πάγωμα συντάξεων, περισσότερα χρόνια στη δουλειά
 
Εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Τρίτη, αναμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στις προτάσεις που της απέστειλε, με στόχο να επιστρέψει το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%.
 
Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν τη σύνταξη πριν τα 62

Έως και δώδεκα χρόνια περισσότερα στη δουλειά για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων φέρνουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα.

 Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, πρόκειται για προτάσεις που αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2019 (κανείς να μη βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 62 το 2021), αλλαγές στο ΕΚΑΣ, πάγωμα συντάξεων, κατάργηση της 15ετίας και ενοποιήσεις Ταμείων.

Μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών αυτών είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο για τις οποίες αυξάνεται ο χρόνος εργασίας από 2 έως και 12 χρόνια, οι γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983.

Από το πακέτο των προτάσεων αυτών που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν θίγονται, στον βαθμό που θα παραμείνει ως έχει χωρίς άλλες αλλαγές, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31-12-2018.

Επίσης δεν προβλέπονται μειώσεις στις κύριες συντάξεις καθώς η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα κόκκινη γραμμή και εξακολουθεί να αποκλείει κάθε πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της τρόικας.

Ξενοδόχοι: 1,5 δισ. απώλεια εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ

Στα 1,5 δισ. ευρώ τοποθετεί την απώλεια εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης θα παραχωρήσει σήμερα στις 1 το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις τουριστικές αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα.

Σημειώνεται πως εφέτος οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 23 εκατομμύρια τουριστών, παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2013. Ωστόσο ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως ενδεχόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία  θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2015 με, παράλληλη, απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο τζίρος που αφορά στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εκτιμά πως από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% θα εισπράξει πρόσθετα 200 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως μια ενδεχόμενη κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρέαζε αρνητικά την τουριστική κίνηση. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  έχει ενημερώσει σε «ανώτατο επίπεδο» την κυβέρνηση και με απόλυτη τεκμηρίωση για το πόσο επιβλαβής θα ήταν μια τέτοια αλλαγή.

«Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θα πρόκειται για οικονομική αυτοκτονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας πως οι έρευνες του ΣΕΤΕ έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ τόσο μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις.

Τι άλλο περιλαμβάνεται στις προτάσεις

Επίσης, οι προτάσεις αφορούν:
  • Πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Πιλοτική έναρξη του νέου μισθολογίου από 1/7/2015. Η αρχή θα γίνει από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων το επίδομα, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», θα μειωθεί έως το 2019 και θα αντικατασταθεί από το επίδομα αποδοτικότητας. Για τους νεοεισερχόμενους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, ενώ όλο το Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από 1/1/2016.
  • Επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρεί σε λοκάουτ.
  • Εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  • Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
(πηγή: in.gr)
Από left