Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Παράταση – και μετά πέναλτυ

Τα σενάρια παράτασης επιβεβαιώνει η κυβέρνηση
Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της μη συμφωνίας με την τριμερή στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα δεχθεί νέο δάνειο, ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά...
τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, τόνισε «ότι δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο παράτασης μερικών ημερών ή εβδομάδων στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους.

Όπως διευκρίνισε «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις».

Τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. «Η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική. Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του κενού που ενισχύει τη θέση μας».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου περί παράτασης του Μνημονίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό για τεχνικούς λόγους αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Καλά πήγε, είχαμε πρόοδο. Δεν έχουμε κλείσει τα θέματα ακόμα. Συνεχίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσαν επί τάπητος στη σημερινή τους συνάντηση τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως για το δημοσιονομικό κενό που ουσιαστικά συνιστά πρόκληση για αλλαγή του προϋπολογισμού που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Εν μέσω έντονης φημολογίας τόσο για τα εναλλακτικά σενάρια μετά τη μη κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι όσο και για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να διαμορφώσουν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους εφεξής, δεδομένου ότι έχουν μπροστά τους δύο κρίσιμα ορόσημα: την 31 Δεκεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα από την ευρωζώνη και μερικές εβδομάδες αργότερα την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Στον άξονα αυτό, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν εάν υπάρχει πεδίο σύγκλησης με την τριμερή αλλά και τις πολιτικές κινήσεις στις οποίες μπορούν να προβούν προκειμένου να μην απολέσουν την πολιτική πρωτοβουλία.

Βραδυνή σύσκεψη στο Μαξίμου
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των, άρτι αφιχθέντων από τη γαλλική πρωτεύουσα, Γκ. Χαρδούβελη, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδη. Κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν, όπως άλλωστε και όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση στο Παρίσι, ότι το δημοσιονομικό παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. «Επιμένουν για κενό, το οποίο δεν υπάρχει» σημείωνε στέλεχος του Μαξίμου, αποκαλύπτοντας έτσι και τα μικρά περιθώρια υπαναχώρησης που έχει η ελληνική πλευρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν ως «σκληρή» τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ενώ κατά τη διάρκεια της 14ώρης πρώτης συνάντησης δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανάμεσα στις δύο ομάδες ανέβηκαν κατακόρυφα.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, διαμηνύοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα», είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ είναι αμφίβολο, πλέον, εάν αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύονται τα σενάρια παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, με την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο να διαμηνύει ότι, εάν αυτό συμβεί, θα αφορά πολύ περιορισμένο διάστημα, δύο – τριών εβδομάδων εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι τεχνικές παράμετροι της αξιολόγησης και της γραμμής στήριξης. Οι ίδιες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο αυτή η παράταση να συμπέσει με την Προεδρική εκλογή, ειδικά εάν αυτή επιταχυνθεί και ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Πρόκειται για σενάριο που διακινείται σε πολιτικά γραφεία, εδώ και ημέρες και πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά το Παρίσι. Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας, μετά το μνημόνιο, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και άρα τη δυνατότητα των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης να περάσουν τα όποια μέτρα συμφωνηθούν από τη Βουλή.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ από kathimerini μέσω panosz