Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πόσοι βουλευτές απαιτούνται για εκλογή ΠτΔ; 180 ή μπορεί και λιγότεροι; - Κατρούγκαλος: Κομπογιανίτικη λογική η μη καταμέτρηση των βουλευτών της ΧΑ στην ψηφοφορία για προεδρία Δημοκρατίας

Κατά ένα περίεργο τρόπο, πλανάται αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα η αμφιβολία, για το εάν τελικά απαιτούνται όντως 180 ψήφοι για την εκλογή του ΠτΔ ή μπορεί η εκλογή να γίνει και με λιγότερες ψήφους; Δεν γνωρίζουμε ποιοι και γιατί διακινούν αυτή την αμφιβολία, αλλά σίγουρα απευθύνονται σε ηλίθιους και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν το Σύνταγμα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι και λίγοι.

Όλη αυτή η φημολογία βασίζεται πάνω στο ότι το Σύνταγμα δεν μιλάει για 180 βουλευτές, αλλά για τα 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επομένως κάποιοι αναρωτούνται αν θα προσμετρηθούν και οι βουλευτές που θα είναι απόντες και κυρίως...
αυτοί που είναι φυλακισμένοι. Τα πράγματα όμως είναι απόλυτα ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Επομένως, για να το κλείσουμε οριστικά το θέμα, απαιτούνται τα 3/5 (180) του όλου αριθμού των βουλευτών (300), ανεξάρτητα αν υπάρχουν απόντες, φυλακισμένοι, ασθενείς, απέχοντες κ.λ.π. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να εκλεγεί ΠτΔ κάποιος που δεν θα έχει συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους στο πρόσωπό του. Τελεία και παύλα.

Από hassapis-peter

Κατρούγκαλος: Κομπογιανίτικη λογική η μη καταμέτρηση των βουλευτών της ΧΑ στην ψηφοφορία για προεδρία Δημοκρατίας
Tους ισχυρισμούς πως για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν είναι απαραίτητοι οι 180 βουλευτές, επειδή δεν παρίστανται οι βουλευτές της ΧΑ, καταρρίπτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος. Μιλά επίσης για την χτεσινή επίθεση της κυβέρνησης στον Π. Σκουρλέτη.    Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αστεϊσμό με κομπογιανίτικη λογική» το επιχείρημα που αποδίδεται στον Ε. Βενιζέλο, σύμφωνα με τον οποίο δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον οι βουλευτές της Χ.Α. δεν παραστούν στη διαδικασία. "Δεν υπάρχει συνταγματολόγος που να υποστηρίξει τέτοιο επιχείρημα", είπε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για  πιέσεις βουλευτών , αλλά και την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ με την συγκεκριμένη αφορμή, ο Γ. Κτρούγκαλος είπε:

"Ο θόρυβος είναι αδικαιολόγητος γιατί είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις, όπως του κ. Τατσόπουλου, του κ. Χρυσοχοίδη. Όταν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γιατί αποδίδεται στον κ. Σκουρλέτη η όλη ιστορία; Η απάντηση είναι απλή: Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα.
Η σήψη της πολιτικής ζωής δεν αντιμετωπίζεται με εισαγγελέα, αλλά μόνο με τις εκλογές. Και κυρίως να μην τα ανεχόμαστε όλοι από κάτω, γιατί δεν μας αξίζουν".

stokokkino