Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Θάψιμο Καραμανλή με εντολή... Σαμαρά!

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες το υπουργείο Οικονομικών – για τις οικονομικές εξαγγελίες του – με τη μακροσκελή ανακοίνωσή του ή στον... Καραμανλή; Ιδού η απορία!

Όχι, δεν τρελάθηκα – και η απορία δεν είναι καθόλου τυχαία. Για του λόγου το αληθές, ας δούμε την πρώτη παράγραφο της απάντησης του ΥΠΟΙΚ (δηλαδή του Χαρδούβελη – στις εξαγγελίες Τσίπρα:

«Τα έτη πριν από την κρίση η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης βασισμένη στην αύξηση της εσωτερικής...
οικονομικής ζήτησης, χρηματοδοτούμενη με ξέφρενο εξωτερικό δανεισμό δημοσίου και ιδιωτών.

Το στρεβλό αυτό οικονομικό πρότυπο οδήγησε στη γιγάντωση της εγχώριας κατανάλωσης, τη στροφή προς τομείς εξυπηρέτησης της εγχώριας αγοράς, την επιδείνωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη συσσώρευση τεράστιων δίδυμων ελλειμμάτων (δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Όταν η πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό διεκόπη, το μοντέλο αυτό κατέρρευσε.  Έφτασε η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να ζει με τους δικούς της πόρους».

Κατ’ αρχάς τα τελευταία «έτη πριν από την κρίση» είναι κυρίως αυτά της διακυβέρνησης Καραμανλή. Τα αμέσως προηγούμενα είναι αυτά της διακυβέρνησης Σημίτη.

Όμως ο σημιτικός Χαρδούβελης δύσκολα θα έβαζε, με δική του πρωτοβουλία, στο στόχαστρο τον πολιτικό του μέντορα, παρότι αυτός προ ημερών ήταν αρκούντως καυστικός – μεταξύ άλλων – και για τη διακυβέρνηση Σαμαρά.

Όμως η «αξιολόγηση» και «τιμολόγηση» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, αλλά του – έντρομου για τα σημάδια αποσύνθεσης της κυβέρνησης του – πρωθυπουργού. Ο εντολέας για τη συγκεκριμένη εργολαβία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υφιστάμενό του υπουργό Οικονομικών να συντάξει την εισαγωγή στην «τιμολόγηση» των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διαβάσατε στην αρχή.

Γιατί το έκανε; Όσοι έχουν έστω και ελάχιστα... διεστραμμένη φαντασία θα το βρουν μόνοι τους. Οι υπόλοιποι ας διαβάσουν αύριο το «Ποντίκι» – και δεν θα χάσουν...

Σταύρος Χριστακόπουλος από το Ποντίκι