Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ο καταραμένος πολιτευτής

Γράφει ο Θάνος Τάκης

Yπάρχει περίπτωση να γλυτώσουμε από την πολιτική παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου; - Υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή; - Η πλειοψηφία θα συμφωνήσει ότι να αποχωρήσει αυτοβούλως, αποκλείεται! – Εκτός κι αν αυτό συμβεί με μαγικό τρόπο – Ε λοιπόν, από χθες, τον βαραίνει ξόρκι μάγισσας και κατάρα προαιώνια, μεσαιωνική – Οπότε, μην λιποψυχείτε! - Υπάρχει ελπίδα...

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς, είτε έχει πέσει στα χέρια μας και το διαβάσαμε, είτε δεν έτυχε, γνωρίζουμε τον «Μάκβεθ» (ή ορθότερα, Μακμπέθ) του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Ένα θεατρικό έργο που εξιστορεί μια βασιλοκτονία και τα γεγονότα της δολοπλοκίας που σχετίζονται με αυτήν. Λιγότερο γνωστό είναι ότι στον κόσμο του θεάτρου, κάποιοι πιστεύουν ότι το έργο είναι καταραμένο και για να αποφύγουν τα χειρότερα, δεν κατονομάζουν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν...
να το αναφέρουν ως "το Σκωτσέζικο έργο" ή "ΜακΜπί". Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε στο κείμενό του πραγματικά ξόρκια από μάγισσες, γεγονός που υποτίθεται ότι τις εξαγριώνει προκαλώντας τες να καταραστούν το έργο. Με συνέπεια, όποιος αναφέρει το όνομα είτε εδάφια του Μακμπέθ, πολλά δεινά μέλλεται να του συμβούν. Άνθρωποι και περιουσίες χάνονται και η καταστροφή, θριαμβεύει.

Υποθέτω ότι ο λογογράφος της χθεσινής ομιλίας του Βαγγέλη Βενιζέλου, είναι ψύχραιμος και δεν τον ακουμπούν οι μεσαιωνικές προκαταλήψεις. Διότι ο ντέπιουτης σχολιάζοντας την επικείμενη Προεδρική εκλογή, ανέφερε: «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, χρειάζεσαι και τύχη και μεταφυσική ενίσχυση».

Έτσι αναμένει και προσδοκά, ο ντέπιουτης, να εκλεγεί ο νέος ΠτΔ. Με τύχη και μεταφυσική ενίσχυση! Δυστυχώς, με αυτή την αναφορά, ουσιαστικά μετέφερε στην σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή την φράση της Λαίδης Μακμπέθ, περί ‘μεταφυσικής’ δηλαδή υπερφυσικής ‘βοήθειας’, όπως χρειαζόταν ώστε να στεφθεί ο νέος βασιλιάς.

«All that impedes thee from the golden round,
Which fate and metaphysical aid doth seem
To have thee crowned withal».

Και στην ελληνική:

«Ω! Έλα γρήγορα εδώ, να χύσω 'ς την ψυχήν σου
την τόλμην μου, κ' η γλώσσα μου να σου εκμηδενίση
όσα κι' αν είν' εμπόδια ως τον χρυσόν τον κύκλον,
όπου η Τύχη, και μ' αυτήν Δυνάμεις υπέρ φύσιν,
να βάλουν τ' απεφάσισαν 'ς την κεφαλήν σου στέμμα!»
Τώρα, το κακό έγινε, αγαπητέ αναγνώστη! Ότι ειπώθηκε, δεν μπορεί να επιστραφεί. Η κατάρα, σε βάρος του Βαγγέλη και της προεδρικής εκλογής που τόσο ονειρεύεται, μοιάζει να μην μαζεύεται.
Ή μήπως υπάρχει τρόπος;

Ναι, υπάρχει! Ευτυχώς για εκείνον, υπάρχουν περισσότερες της μίας μέθοδοι για να λυθεί η κατάρα που έπεσε πάνω του. Κατά την παράδοση, ένας τρόπος είναι το πρόσωπο που πρόφερε το όνομα ή τον στίχο να εγκαταλείψει αμέσως το κτίριο, να κάνει τρεις γύρους γύρω από αυτό, να φτύσει πάνω από τον αριστερό του ώμο και να πει μια βωμολοχία και στη συνέχεια να περιμένει να τον φωνάξουν πίσω στο κτίριο. Μία παρόμοια πρακτική απαιτεί το γύρο του κτιρίου τρεις φορές και όσο πιο γρήγορα γίνεται, μερικές φορές μαζί με φτυσίματα πάνω από τους ώμους και εκστομίσεις βωμολοχιών. Ένα άλλο δημοφιλές «τελετουργικό» είναι να εγκαταλείψει την αίθουσα, να χτυπήσει τρεις φορές, να τον φωνάξουν να περάσει μέσα και τότε να απαγγείλει ένα στίχο από τον "Άμλετ" ή, κατά μία άλλη εκδοχή, να απαγγείλει στίχους από τον "Έμπορο της Βενετίας", ο οποίος πιστεύεται ότι είναι τυχερό έργο.

Δυστυχώς όμως, κανείς δεν είδε τον Βαγγέλη, να φτύνει πάνω από τον αριστερό του ώμο. Εξάλλου, τον Παπανδρέου και το μισό και παραπάνω στελεχιακό προσωπικό του κόμματός του, τους φτύνει κατάμουτρα. Ούτε τον είδαν να εγκαταλείπει την αίθουσα που παραχωρούσε την συνέντευξή του και να κάνει τρεις γύρους το κτίριο. Είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης μόνο σηκωτός θα εγκαταλείψει τα δώματα τις εξουσίας. Και από τον Έμπορο της Βενετίας, μπορεί να φέρνει εντυπωσιακά του Σάυλοκ, αλλά στίχους δεν απήγγειλε.

Συνεπώς, η κατάρα ενεργοποιήθηκε οριστικά.

Κι εγώ, αρχίζω να βλέπω τις προκαταλήψεις με συμπάθεια...



Από taxalia