Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μαξίμου Gate. Παγιδευμένο με λογισμικό-κοριό το γραφείο Σαμαρά

Eίναι εντυπωσιακό το πώς κάποια στην κυριολεξία συνταρακτικά θέματα που φέρνει στην δημοσιότητα το περιοδικό Hot Doc τα τρώει στην κυριολεξία το σκοτάδι. Εξηγήσιμο είναι φυσικά, απλώς το επισημαίνουμε με αφορμή το κεντρικό άρθρο με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του Κώστα Βαζεβάνη και έχει τίτλο «Παγιδευμένο με λογισμικό-κοριό το γραφείο του Σαμαρά από ξένες μυστικές υπηρεσίες».
    
Αυτή η ιστορία δεν είναι εντελώς άγνωστη. Την είχε αποκαλύψει το ίδιο περιοδικό στις 25/4/2014 απλώς τώρα προκύπτουν καινούργια στοιχεία.
   
Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. «Σκάνδαλο κατασκοπείας, που βάζει στο κέντρο του δυο πρωθυπουργούς: τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Παπανδρέου;», τιτλοφορούσε το κεντρικό του θέμα περασμένο Hot Doc.
  
Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα το περιβάλλον του...
σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, εμφανίζεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ να σχετίζεται με την προώθηση ξένων συμφερόντων, συγκεκριμένα αμερικανοϊσραηλινών.
   
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έχει κάνει η ΕΥΠ εμπλέκουν αρκετά άτομα με κυριότερους τους Αλεξ Ρόντο, πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου και τον Αριστείδη ή Αρη Καρατζά, εκδότη και στενό φίλο του Αντώνη Σαμαρά από την δεκαετία του ’70. Τα δυο αυτά άτομα φίλοι των πρωθυπουργών επικοινωνούσαν μεταξύ τους, δίνοντας την εντύπωση πως ο ένας δίνει αναφορά στον άλλον, μεταφέροντας πληροφορίες που αφορούσαν οικονομικά ενδιαφέροντα Αμερικανών και Ισραηλινών στην Ελλάδα.
   
Σαν πληροφοριοδότης του Καρατζά παρουσιάζεται ο Σταύρος Παπασπύρου, σύμβουλος κι αυτός του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα έχει εντοπιστεί στην λίστα Λαγκάρντ να διαθέτει καταθέσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ με συνδικαιούχους τον πατέρα του, συνταξιούχο του ΟΤΕ, και τη νοικοκυρά μητέρα του.
   
Ο Κώστας Βαξεβάνης που υπέγραφε το ρεπορτάζ, εκδήλωνε τότε τον προβληματισμό του γράφοντας:
«Υπάρχει διείσδυση πρακτόρων στην ελληνική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να εμφανίζονται ως φορείς πατριωτικών θέσεων και εθνικής ανησυχίας;». Και επειδή δεν μπορούσε να δώσει κατηγορηματική απάντηση ο εκδότης του Hot Doc κατέληγε: «Στην πιο αθώα περίπτωση πρόκειται για εξωσθεσμική λειτουργία που αφορά τα ίδια πρόσωπα, τα οποία επί δεκαετίες παρεμβαίνουν στη διπλωματία και την πολιτική με κοινό παρονομαστή τις σχέσεις τους με ξένες υπηρεσίες και παράγοντες, έχοντας πάντα για κάποιο περίεργο λόγο την ανοχή των κυβερνώντων. Στη χειρότερη, θα πρόκειται για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, που βάζει στο κέντρο του δυο πρωθυπουργούς: τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Παπανδρέου».
Από το σημερινό λοιπόν Hot Doc πάμε να δούμε τις νέες αποκαλύψεις. (Σας προτείνουμε να αγοράσεται το περιοδικό. Σαν ερέθισμα γ” αυτό από το πολυσέλιδο σχετικό δημοσίευμα παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά σημεία):
   
Λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών και ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός οδεύουν προς την εκλογική αναμέτρηση με βασικές θέσεις πως αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, το Μέγαρο Μαξίμου ζει σε πλήρη αστάθεια και ανασφάλεια. Ένας έλεγχος μάλλον ρουτίνας, αποκαλύπτει πως στο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει τοποθετηθεί λογισμικό το οποίο κατασκοπεύει τον πυρήνα της ελληνικής κυβέρνησης. Τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του.
   
Το πρόγραμμα είχε παρεισφρήσει σε laptop του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ήταν σχεδόν αόρατο και μπορούσε να αντλεί πλπροφορίες όχι μόνο από τον συγκεκριμένο υπολογιστή αλλά και από εσωτερικό δίκτυο στο οποίο ήταν συνδεδεμένος. Το δεύτερο, μέσα σε λίγα χρόνια, σκάνδαλο ευθείας κατασκοπείας της ελληνικής κυβέρνησης, έμεινε επίσης κρυφό, καθώς όχι μόνο δεν ταίριαζε με την προεκλογική εκστρατεία που υποσχόταν ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά όπως ακριβώς και στην υπόθεση των υποκλοπών της Vodafone, κρίθηκε πως θα έβαζε σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με σύμμαχες χώρες. Το Μαξίμου GATE, αποδεικνύει την έλλειψη ασφάλειας του κεντρικού πυρήνα διακυβέρνησης της χώρας, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC, πως ο ανακριτής Δημήτρης Φουκας, έχει στη διάθεσή του τηλεφωνικές συνομιλίες από τις οποίες προκύπτει πως συνεργάτες του πρωθυπουργού, φέρονται να δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε άτομα που σχετίζονται με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
   
Στα μέσα Μαρτίου, η ομάδα ελέγχου ηλεκτρονικών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από έλεγχο, εντόπισε ίχνη στο δίκτυο, τα οποία έμοιαζαν με δραστηριότητα κάποιου περίεργου λογισμικού. Η πηγή της δραστηριότητας φαινόταν να είναι το γραφείο του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του συμβούλου του και υπεύθυνου για τις Διεθνείς σχέσεις, Σταύρου Παπασταύρου. Η ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό μέσω του επίσης συνεργάτη του και υπεύθυνου του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος διατηρεί επί χρόνια το ρόλο του «ειδικού επί τα ηλεκτρονικά». Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Σταύρο Παπασταύρου να παραδώσει το προσωπικό του laptop με το οποίο συνδεόταν στο δίκτυο του Μαξίμου.
   
Λογισμικό-κατάσκοπος στον πιο έμπιστο συνεργάτη
   
Ο έλεγχος στο laptop του Σταύρου Παπασταύρου απέδειξε πως είχε λογισμικό το οποίο μπορούσε να γαντζώνεται στο δίκτυο και να υποκλέπτει πληροφορίες. Να διαβάζει δηλαδή, τι βλέπει το κάθε κομπιούτερ του δικτύου και φυσικά τις πληροφορίες που ανταλλάσσει. Το συμπέρασμα ήταν πως το λογισμικό τοποθετήθηκε είτε από απόσταση είτε με φυσική επαφή, χωρίς να χρειαστεί να περάσει ποτέ το ηλεκτρονικό τείχος ασφάλειας του Μαξίμου. Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα τοποθετήθηκε εκτός Μαξίμου με σκοπό να μπορέσει να εισβάλει στο δίκτυο του πρωθυπουργικού γραφείου όταν θα συνδεόταν με αυτό.
   
Όσο καιρό λειτούργησε, είναι βέβαιο πως μπόρεσε να υποκλέψει και να στείλει σε άγνωστο αποδέκτη στοιχεία από την αλληλογραφία, ακόμη και την απόρρητη, καθώς και αποθηκευμένο περιεχόμενο που αφορούσε την κυβερνητική δραστηριότητα. Όπως συνέβη όμως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών της Vodafone, το λογισμικό αποσπάστηκε από το κομπιούτερ, χωρίς να γίνουν προσπάθειες να εντοπιστεί ποιός το φύτεψε και γινόταν αποδέκτης των πληροφοριών.
   
Ο Σαμαράς επέλεξε να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση και να μην συνεχιστούν οι έρευνες οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν φορέας υλικού κατασκοπείας, αλλά η υπόθεση έκλεισε στα γρήγορα και κυρίως χωρίς να εμπλακούν οι φορείς ασφάλειας που θα μπορούσαν να επιληφθούν, δηλαδή οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
   
Ο Παπασταύρου και το τρίγωνο της Μοσάντ
   
Ο Σταύρος Παπασταύρου τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αν και βρέθηκε με 5 εκατομμύρια σε λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ. Ο Παπασταύρου δήλωσε πως ήταν χρήματα του έλληνα εβραίου επιχειρηματία Σάμπυ Μιονί και ο πρωθυπουργός τον πίστεψε. Το όνομά του όμως εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση κατασκοπείας που ερευνά ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας.
   
Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά δεν γεννιούνται;
  
Από vathikokkino