Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Για απιστία και κατάχρηση κατηγορείται ο Ρ. Σπυρόπουλος

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ 
Οι δύο εντολές, που οδήγησαν στην άρση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των τραπεζικών λογαριασμών εταιρείας σουπερμάρκετ στην Κεντρική Μακεδονία, στάθηκαν ικανές προκειμένου ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος να βρεθεί αντιμέτωπος με την κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η επιχείρηση εμφανίζεται να οφείλει στο Ταμείο περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ και οι ενέργειες του νυν διοικητή φέρονται να συνέβαλαν σε ζημία του ΙΚΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι εντολές του Ροβ. Σπυρόπουλου είχαν ως αποτέλεσμα να αποδεσμευθούν λογαριασμοί εταιρείας και να μην κατασχεθούν χρήματα, που θα κατέληγαν...
στο ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα, μόλις σε μία τράπεζα εμφανίζονται να «μπήκαν» πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα, που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, ξεκίνησε από μία καταγγελία στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα, οι εισαγγελείς Δραγάτσης και Ελευθεριάνος ζητούν από τον ανακριτή, που χρεώθηκε την υπόθεση, να διερευνηθούν και οι πιθανές ευθύνες των υπευθύνων της εταιρείας σουπερμάρκετ.

Κατά τη δικογραφία, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η απαραίτητη προθεσμία για να υπαχθεί η επιχείρηση σε ρύθμιση οφειλών παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία, αποφάσισε την κατάσχεση εις χείρας τρίτων των ποσών που καταβάλλονταν μέσω τραπεζών προς τους προμηθευτές της.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλος, κατά την κατηγορία, διέταξε να αρθεί η κατάσχεση «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας στη δικογραφία. Μεταξύ άλλων, φέρεται να επικαλέστηκε την πληρωμή προσωπικού και τη ρύθμιση οφειλών, υποστηρίζοντας πως αν δεν ανταποκριθεί η εταιρεία «να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ακολούθησε η άρνηση του τοπικού διοικητή ΙΚΑ Βέροιας και στη συνέχεια -πάντα κατά τη δικογραφία- μία δεύτερη εντολή του Ροβ. Σπυρόπουλου, με την οποία ζητήθηκε και πάλι η άρση της κατάσχεσης, αυτή τη φορά έως τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Ο επικεφαλής στη Βέροια, εκφράζοντας νομικές επιφυλάξεις, συμμορφώθηκε, ενώ λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησε νέα διαδικασία κατάσχεσης, αφού τελικά η εταιρεία δεν προχώρησε σε ρύθμιση οφειλών.

Πάντως, ο διοικητής του ΙΚΑ στο υπόμνημά του, υποστήριξε πως η εντολή της προχωρινής άρσης δόθηκε για να ρυθμιστούν οι οφειλές της εταιρείας και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωση του ΙΚΑ, αναφέρεται επίσης, ότι «ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας υπέβαλε ήδη αίτηση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για συνολική ρύθμιση της οφειλής. Με τον τρόπο αυτό, το ΙΚΑ κατοχύρωσε πλήρως τα δικαιώματά του, ενώ παράλληλα διασώθηκαν 1.700 θέσεις εργασίας».

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet