Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η προκλητική δανειοδότηση της Πήγασος

Είναι προσβολή στη δημόσια αιδώ, την ώρα που η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν εδώ και 4 χρόνια να πάρουν ούτε ένα μικρό δάνειο, ας είναι και υγιείς επιχειρήσεις, τα τρία μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν στην  έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την  Πήγασος Εκδοτική ΑΕ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της, αλλά και...
μελλοντικά εκδοτικά σχέδια.

Η κίνηση αυτή ασφαλώς κα έχει την κάλυψη τόσο της κυβέρνησης - λέγε με Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο- και του ΤΧΣ όσο και κυρίως της τρόικας. Οι λόγοι προφανείς. Απόλυτη στήριξη από τα μέσα του Μπόμπολα και κυρίως από το Μέγκα, τα οποία το πρίσμα από το οποίο αντιλαμβάνονται τα γεγονότα και τα προβάλλουν, έρχεται σε κάθετη αντίθεση από το κοινό αίσθημα και κυρίως με μεγάλη διαστρέβλωση.

Το ζητούμενο είναι με ποιες εγγυήσεις τα τρία πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν στη δανειοδότηση της Πήγασος, όταν είναι δεδομένο ότι οι πιθανότητες να ανακάμψει οικονομικά είναι μηδαμινές και οι προοπτικές της αποπληρωμής ελάχιστες έως ανύπαρκτες;

Προκαλεί δε η κίνηση αυτή της Πήγασος τη στιγμή που οι καθυστερήσεις προς την καταβολή των μισθών των εργαζομένων σε αυτή ξεπερνά τον ενάμιση μήνα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μείωση των εργαζομένων σε μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα η ναυαρχίδα της Πήγασος το Έθνος έχει χάσει την αίγλη και το κύρος της και η ύλη βγαίνει από τους ελάχιστους εναπομείναντες καταξιωμένους δημοσιογράφους.

Ο κατήφορος που έχει πάρει η Πήγασος παρατηρείτε και στο φαινόμενο των nick name συντακτών που γίνεται για προφανής εκβιαστικούς λόγους. Τελευταίο κρούσμα η καταδίκη του Έθνους από προσφυγή του τέως υφυπουργού εργασίας Χρ. Νικολόπουλου όπου στη δίκη αποδείχτηκε ότι το όνομα του συντάκτη ήταν ψεύτικο, για ρεπορτάζ που τον κατασυκοφαντούσε. Στο κρούσμα αυτό η ΕΣΗΕΑ έμεινε απαθής μία στάση που προξένησε κακή εντύπωση και μπορεί να ερμηνευτεί ως απόρροια της διαπλοκής που διαπερνά και το συνδικαλιστικό όργανο των συντακτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κεφάλαιο του ομολογιακού δανείου ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 80.000.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστης και τιμή έκδοσης στο.. άρτιο. Το δάνειο σε ποσοστό 86,3%  προορίζεται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και ποσοστό 13,7% για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών αναγκών της εταιρείας.

Η ασάφεια της διατύπωσης για "κάλυψη γενικών επιχειρηματικών αναγκών" δεν διευκρινίζεται και αφήνει πολλά περιθώρια δυσάρεστων αποφάσεων για αποζημιώσεις απολύσεων και κλεισίματος και άλλων μέσων.

Το ζητούμενο που μένει τώρα να απαντηθεί είναι αν η Εισαγγελία Αθηνών θα τολμήσει να παρέμβει στην εξόφθαλμη και άκρως προσβλητική για την ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα που χειμάζει. Άλλωστε είναι πολύ νωπή η μνήμη μας από την κίνηση της εισαγγελίας κατά του ΤΤ και των προκλητικών δανείων που παρείχε χωρίς εγγυήσεις.  

Γράφει ο Σάτυρος από fmvoice