Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ρεσάλτο του κράτους στην ελευθεροτυπία

ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
• Πληροφορίες αναφέρουν πως και δεύτερος συνάδελφος, δέχτηκε... φιλικό τηλεφώνημα από τις αρχές
Την απειλούν για να κατεβάσει ανάρτηση 
 ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ «ΑΝΩΘΕΝ»
Η Πόπη Χριστοδουλίδου οδηγήθηκε χθες στα γραφεία
της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με την
κατηγορία διαρροής στρατιωτικών μυστικών (κακούργημα)
Η δημοσιογράφος, μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, Πόπη Χριστοδουλίδου, απειλείται με την κατηγορία... διαρροής στρατιωτικών μυστικών (κακούργημα), επειδή δεν «συμμορφώνεται με τας υποδείξεις» και δεν κατεβάζει από την ιστοσελίδα του «Πειρατικού Ρεπορτάζ» δημοσίευμά της.

Μόνο στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ θα μείνει η φράση του Ι.Ι. Μάγερ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Πρώτα το «μαύρο» στην ΕΡΤ, μετά η κατρακύλα της Ελλάδας στη λίστα για την ελευθερία του Τύπου και τώρα η περίπτωση της δημοσιογράφου και μέλους του Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Πόπης Χριστοδουλίδου, που δεν «συμμορφώνεται με τας υποδείξεις», να... κατεβάσει από το μπλογκ του «Πειρατικού Ρεπορτάζ» (http://peiratikoreportaz.blogspot.gr/) το δημοσίευμά της.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως και δεύτερος συνάδελφος, ο οποίος αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ της Πόπης Χριστοδουλίδου -σύμφωνα με το οποίο βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος συμμετέχουν...
στη φύλαξη ευαίσθητων στόχων με την ΕΛ.ΑΣ., παρά το γεγονός ότι αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο- δέχτηκε... φιλικό τηλεφώνημα από τις αρχές να «κατεβάσει» την αναδημοσίευσή του.

Η δημοσιογράφος οδηγήθηκε χθες στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με την κατηγορία διαρροής στρατιωτικών μυστικών (κακούργημα) για το επίμαχο δημοσίευμα, που συνοδευόταν από επίσημο ΦΕΚ.

Ανά πάσα στιγμή

Αφού προχώρησε σε πολύωρη έγγραφη απολογία στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, αποχώρησε από εκεί νωρίς το απόγευμα. Με υπαρκτό το ενδεχόμενο να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή επειδή δεν «κατέβασε» το επίμαχο δημοσίευμα, να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της και να παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια.

Τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών «προς διερεύνηση τυχόν τέλεσης των πράξεων: (α) της μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών και (β) της μετάδοσης μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, υφίσταται αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων για τους μη στρατιωτικούς δράστες».

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα των δικαστικών αρχών δεν ήταν το επίσημο ΦΕΚ, αλλά η συγκεκριμένη είδηση δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτό.

Μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο», η Πόπη Χριστοδουλίδου ανέφερε πως το ρεπορτάζ προέκυψε από ερώτημα βατραχανθρώπου και πως οι πληροφορίες που άντλησε προήλθαν από ΦΕΚ της κυβέρνησης.

«Αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη, αντικειμενική, τεκμηριωμένη και αδέσμευτη δημοσιογραφία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, που τονίζει «ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας».

«Η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών δέχτηκαν ένα ακόμη βαρύτατο πλήγμα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαίσιο του συγκεκριμένου περιστατικού και αναπτύσσουν τις εκφοβιστικές-παραλυτικές τους συνέπειες στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

«Οχι στις διώξεις των εργατών του Τύπου» τονίζει από την πλευρά της η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), που «καταγγέλλει και καταδικάζει την πρωτοφανή παρέμβαση στην ελευθερία εξάσκησης του δημοσιογραφικού της καθήκοντος της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου».

Ενώ, για κατάργηση της ελευθερίας του Τύπου μιλά στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέροντας: «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν χρησιμοποιεί απλώς πλέον την ακροδεξιά ατζέντα, αλλά κυνηγάει ανοιχτά τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, απειλεί δημοσιογράφους και με πρωτοφανή τρόπο καταργεί την ελευθερία του Τύπου».

«Η ανεξάρτητη και αληθινή δημοσιογραφία δεν... σκιάζεται, δεν... υποκύπτει, δεν... παραδίδεται!», δηλώνει η Πόπη Χριστοδουλίδου στο «Πειρατικό Ρεπορτάζ», αναφέροντας πως ξεκάθαρος σκοπός αυτής της «βάρβαρης, αναίτιας και προκλητικότατης επίθεσης» είναι η «δημιουργία εκφοβιστικού κλίματος εναντίον όλων ανεξαιρέτως των δημοσιογράφων, που συνεχίζουν να υπηρετούν την αλήθεια, δεν είναι "παπαγαλάκια", δεν εξαγοράζονται, δεν προσκυνούν εξουσίες, δεν υποδουλώνουν την πένα τους και δεν φοβούνται να πράττουν το καθήκον τους, πιστοί πάντα στην αληθινή και ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη».

Προτελευταίοι στην ελευθερία του Τύπου

Πήρε φόρα-κατηφόρα η Ελλάδα στον τομέα της ελευθεροτυπίας. Αυτό υποστηρίζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF για τους φίλους), εξ ου και μας κατέβασαν 15 θέσεις στο σχετικό κατάλογο (Press Freedom Index) που εκδίδουν κάθε χρόνο. Κι έτσι βρεθήκαμε από την 84η θέση πέρυσι στην 99η θέση φέτος, μόλις μία πάνω από τη γείτονα Βουλγαρία που είναι η τελευταία απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τουλάχιστον έχουμε αφήσει πολύ πίσω, στην 154η θέση, τη «φιλελεύθερη» Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι λόγοι για την υποχώρηση της Ελλάδας στον κατάλογο; Αστυνομική βία, βία εκ μέρους διαδηλωτών, βία και απειλές χρυσαυγίτικες. Και πάνω απ' όλα το κλείσιμο της ΕΡΤ, που θεωρήθηκε κορυφαία λογοκριτική ενέργεια. Συνολικά η Ελλάδα έχει διολισθήσει περισσότερες από πενήντα θέσεις την τελευταία πενταετία, μια πτώση που χαρακτηρίζεται από τους RSF ως «συντριπτική για την παλαιότερη δημοκρατία της υφηλίου»!

ΥΓ. Να τα λέμε όλα όμως. Για ακόμη μία φορά οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανακάλυψαν ότι υπάρχει κράτος που ονομάζεται «Βόρεια Κύπρος» και το τοποθέτησαν μάλιστα στην 83η θέση της φετινής λίστας ελευθεροτυπίας. Μην τρελαινόμαστε, λοιπόν, με την τυφλή εμπιστοσύνη στη μεθοδολογία τους...

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Από enet