Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Μεταλλαγμένη ευθύνη Βενιζέλου

Για ακόμη μία φορά, τη δεύτερη στη σειρά και μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ευάγγελος Βενιζέλος, απέφυγε να πράξει το αυτονόητο στην υπόθεση των μεταλλαγμένων. Ο κ. Βενιζέλος ένιψε ουσιαστικά τας χείρας του και, ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, αρνήθηκε να αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα από την ευρωπαϊκή ατζέντα τη προώθηση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507.

Μετά την απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου, οπότε 19 από τους 28 υπουργούς (ανάμεσά τους και ο κ. Βενιζέλος) καταψήφισαν την έγκριση της επίμαχης καλλιέργειας, ο κ. Βενιζέλος απεμπόλησε την εξουσία που είχε, προκειμένου να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τις εισηγήσεις για...
εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων στην παραγωγή της Ευρώπης.

Πρόσφατα, 12 υπουργοί της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν την επίτροπο Υγείας να αποσύρει την πρόταση της Επιτροπής υπέρ της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου αραβόσιτου. Από τις υπογραφές έλαμπε με την απουσία της αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ολες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καυτηρίασαν τη στάση του Ελληνα προεδρεύοντος υπουργού ως απόλυτα αρνητική στην υπόθεση αυτή. Στελέχη τους μίλησαν για πρωτοφανή και περίεργη αδράνεια του Ελληνα υπουργού να αναλάβει πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ευρωπαίων πολιτών και των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Δεν είναι τα γενετικά τροποποιημένα που μας λείπουν, αλλά μια βιώσιμη γεωργία», λέει ο διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα εισβάλλουν σιγά και διακριτικά στη καθημερινότητά μας με τη μορφή χρηστικών τροφίμων. Ετσι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων επιχειρούν να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη και να παρακάμψουν τις αντιστάσεις των κυβερνήσεων στην αδειοδότηση μιας γενικευμένης παραγωγής.

Η επιφυλακτικότητα και κυρίως η προφανής αδράνεια του κ. Βενιζέλου στην υπόθεση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τηρήσει ώς τώρα σταθερή, αρνητική στάση απέναντι στην προσπάθεια επιβολής των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Είναι επιβεβλημένο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και όλες οι χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν ενιαία στάση απέναντι στην πρόκληση των μεταλλαγμένων που προωθούν οι πολυεθνικές, κυρίως των ΗΠΑ. Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως αλλά πρωτίστως είναι θέμα υγείας, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τροφές.

Ο κ. Βενιζέλος και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν λοιπόν να αφήσουν κατά μέρος τις ασκήσεις ισορροπίας σ' ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Και να ευθυγραμμιστούν με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών λαών και κρατών που έχουν υψώσει μέτωπο απέναντι στη γενετικά τροποποιημένη ζωή.

Από enet, μοντάζ Γρέκι