Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Δώρο» 17.000.000 € σε ελεγκτικές εταιρίες από τον ΕΟΠΥΥ!

Την παρέμβαση των βουλευτών Λάρισας για «προστασία από αθέμιτες πρακτικές και κερδοσκοπικές τάσεις» ζητά για δεύτερη φορά η Ένωση Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

Με αφορμή ελέγχους των διαγνωστικών κέντρων από ιδιωτικές εταιρίες, η Ένωση με την κατάργηση ουσιαστικά του δημοσίου ελέγχου, κάνει λόγο...
για «οσμή σκανδάλου».

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ράνια Σουλτούκη «σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο» σημειώνοντας την αντίθεση της Ένωσης στην απόφαση «να ελεγχθούν εκ νέου τα οικονομικά του 2013 και μάλιστα από τις ιδιωτικές εταιρίες όταν ήδη έχουν ελεγχθεί από το Δημόσιο».

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή της Ένωσης προς τους Λαρισαίους βουλευτές «επανερχόμαστε, διότι δεν κατανοούμε πλέον την επιμονή του Υπουργείου Υγείας να ελεγχθούν οι εξετάσεις του 2013 από τις ΙΕΕ τη στιγμή που αυτό ήδη έχει γίνει από το προσωπικό των ΠΕ. ΔΙ (περιφερειακές διευθύνσεις ) του ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 90 % που ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ νομοθέτησε να γίνεται. Το υπόλοιπο 10 % εδώ και τρία χρόνια οι υπάλληλοι δεν έχουν εντολή να το ελέγξουν και φυσικά να το εκκαθαρίσουν.

Για τις εξετάσεις του 2013, που ήδη έχουν ελεγχθεί, οι ΙΕΕ απαιτούν 17.000.000 € (2,5 – 3,1 % του τζίρου των εργαστηρίων) όταν η αξία του έργου τους δεν ξεπερνά το 1.000.000 €. Ζητούν τη μεταφορά 20 εκατομμυρίων παραπεμπτικών στην Αθήνα όπου έχουν την έδρα τους, δεν έχουν προσωπικό και θα το προσλάβουν όταν υπογράψουν τις συμβάσεις μαζί μας κι αφού εισπράξουν το 30 % της αμοιβής τους ως προκαταβολή, μια μόνον από τις τέσσερις ελεγκτικές είναι έτοιμη να μας δώσει ένα προσχέδιο σύμβασης κι όλες μιλούν για χρόνο αποπεράτωσης των εργασιών τους 7 μήνες, όταν οι υπάλληλοι των ΠΕ.ΔΙ στη Λάρισα ελέγχουν τις υποβολές σε 2 μόλις μήνες. Καταπατούνται μαζί τους όλοι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς κι έτσι είτε ζητάμε προσφορά για ένα εργαστήριο, είτε για διακόσια, η αμοιβή τους παραμένει η ίδια. Ακόμη κι αν πρόκειται για μικρά εργαστήρια με μικρό όγκο παραπεμπτικών.

Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνον ότι μας ζητούν να πληρώσουμε για έλεγχο που ήδη έχει γίνει, αλλά ότι ο έλεγχος αυτός μπορεί και γίνεται από το Υπουργείο Υγείας ανά πάσα ώρα και στιγμή ηλεκτρονικά. Από τον Ιανουάριο του 2012 ο χώρος της Υγείας βρίσκεται σε ηλεκτρονική έκδοση και καταχώρηση παραπεμπτικών και το εντυπωσιακότερο όλων είναι, ότι από 1/1/2013 βρίσκεται σε real time διασύνδεση που σημαίνει ότι το υπουργείο μπορεί να παρακολουθήσει την εκτέλεση των παραπεμπτικών κατά τη στιγμή διενέργειας των εξετάσεων. Εχουν άγνοια του αντικειμένου του ελέγχου των παραπεμπτικών και κερδοσκοπική τάση.

Όσον αφορά αυτούς που ατεκμηρίωτα υποστηρίζουν, ότι το σύστημα δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου, τους απαντούμε ότι στην εποχή μας επιτυγχάνεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση ολόκληρων κρατών, πόσο μάλλον ο έλεγχος ενός συστήματος υγείας μόλις 10.000.000 ανθρώπων. Όλα κι όλοι ελέγχονται , αρκεί να υπάρχει η βούληση. Κι εδώ αναρωτιόμαστε μεταξύ των άλλων.. Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν για ευνόητους λόγους τον αδιάβλητο ηλεκτρονικό έλεγχο και επιβάλλουν τις ιδιωτικές ελεγκτικές; Ποιοι τις ελέγχουν αυτές τις εταιρείες και πως;

Σας ενημερώνουμε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο πλέον είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το 0,2% επί των υποβολών μας, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτήσει υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του, ώστε να ολοκληρώσουν τον έλεγχο. Η πρόταση αυτή έχει σκοπό την ενίσχυση των δομών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στις δημόσιες δομές ελέγχου, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν στο έργο τους, ώστε ο έλεγχος να κρατήσει τον χαρακτήρα του δημοσίου ελέγχου που πρέπει να έχει» καταλήγει η Ένωση.

Από iatroi μέσω asfalisinet