Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τοκογλυφία από το δημόσιο

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή τοκογλυφική νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε το υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο εξακοντίζονται στα ύψη, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στη διάταξη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι απέσυρε άλλες, οι οποίες ήταν επίσης άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και είχαν χαρακτήρα κάθε άλλο παρά επείγοντα. Τα πυρά ήταν καταιγιστικά...
από όλες τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες.

Μειώσεις στα ποσοστά των προστίμων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένονται σήμερα μετά τη θύελλα αντιδράσεων -με βολές από «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές, διακοπή της συνεδρίασης, αλλά και άμεσο κίνδυνο εμπλοκής του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας- που προκάλεσε διάταξη που πρότειναν «μανδαρίνοι» του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προβλέπεται η ληστρική αύξηση (μέχρι και 30%) των προστίμων στα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο.

Η τοκογλυφική διάταξη (άρθρα 6-7) που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων διατάξεων με διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής που προστέθηκαν στο εν λόγω νομοσχέδιο χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος όπως η διάταξη για τους πλειστηριασμούς, ανέβασε στα... κάγκελα βουλευτές όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, με αποτέλεσμα να κληθεί εσπευσμένα ο υπουργός Οικονομικών και να αποσύρει τέσσερις ρυθμίσεις, αλλά όχι την επίμαχη για την αύξηση των προστίμων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους» 
Από το ΕΘΝΟΣ