Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο άρπαγας των καταθέσεων

Μ' ένα νέο εξελιγμένο σύστημα τραπεζικού «Μεγάλου αδελφού» επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει στο στόχαστρο τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Σκοπός του νέου εγχειρήματος, όπως λέγεται, είναι θεωρητικά ο εντοπισμός δραστών των εγκλημάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην πράξη, όμως, αυτές που κινδυνεύουν άμεσα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών (όσες έχουν απομείνει ακόμη) οι οποίοι χρωστάνε στο Δημόσιο. Και έμμεσα των υπολοίπων.

Εάν το κράτος ήθελε πράγματι να πιάσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα που συντελείται...
εδώ και χρόνια μπροστά στα μάτια του, θα το είχε κάνει. Αλλά, ακόμη και τώρα, τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου και της αιματηρής λιτότητας, που έχει επιβληθεί στο λαό, οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ασχοληθεί για τα μάτια με τον εντοπισμό αυτής της τόσο πολύτιμης για τα δημόσια έσοδα φορολογητέας ύλης.
    
Οι εκπρόσωποι αυτής της πολιτικής τάξης κάνουν ενσυνείδητα ό,τι μπορούν για να μην ελέγξουν, να μην εντοπίσουν και να μη φορολογήσουν τους μεγαλόσχημους της λίστας Λαγκάρντ και των υπόλοιπων λιστών (Λουξεμβούργου, Λονδίνου, Λιχτενστάιν). Αν πραγματικά ήθελαν να τους βρουν, θα τους είχαν ήδη εντοπίσει και φορολογήσει. Αλλωστε όσοι βγάζουν μαύρα χρήματα από παράνομες δραστηριότητες ή έχουν αδήλωτα εισοδήματα, δεν τα φυλάνε στο καταρρέον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ξέρουν αυτοί.

Κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν να ισχυρίζονται πως ξαφνικά τους έπιασε δήθεν ο πόνος και βάζουν μπροστά την εφαρμογή του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών. Ομως εδώ η φάβα έχει ένα πολύ μεγάλο λάκκο.
    
Είναι οι καταθέσεις του συνόλου των πολιτών, που ουσιαστικά μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ειδικού τμήματος του ΣΔΟΕ και της online παρακολούθησης. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Εδώ και κάμποσο διάστημα έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ύπουλο, απαράδεκτο σχέδιο κρυφής υφαρπαγής ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου.

Το φαινόμενο των τυφλών κατασχέσεων σε καταθέσεις πολιτών, που χρωστάνε στην Εφορία και τα Ταμεία, γίνεται μάλιστα και σε λογαριασμούς όπου κατατίθενται μισθοί, συντάξεις, ακόμη και τα επιδόματα τα οποία είναι εκ του νόμου ακατάσχετα. Γίνεται αφού περάσουν 24 ώρες από την πληρωμή και οι λογαριασμοί βαφτιστούν καταθετικοί!
   
Το κράτος, με τον πιο ανάλγητο τρόπο, στρέφεται ακόμη μία φορά σε βάρος του πολίτη. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γίνεται πάλι ένα πρόσχημα για να βάλει, ανενόχλητο, χέρι στις καταθέσεις μας. Το αν οι αναλήψεις ποσών αυξηθούν από τις τράπεζες, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι.

Από enet, μοντάζ Γρέκι