Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Νέο «κούρεμα» στις συντάξεις

Έρχεται νέο «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αφού η τρόικα βλέπει νέο χρηματοδοτικό κενό στα ταμεία και γι’ αυτό επιβάλει νέα μέτρα. Τα μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών που αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν αποδίδουν.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που...
πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσον όρο).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστούν οι τρύπες του ΕΟΠΥΥ και το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, το ποσό φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, καθώς το έλλειμμα καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να εγγυηθεί πως το μέγεθος των επικουρικών συντάξεων θα παραμείνει σταθερό από το 2014 και μετά.

Όπως υπολογίζεται, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η μείωση των εσόδων θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κενό 1,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως για το θέμα των εσόδων τα νούμερα είναι αφοπλιστικά. Από τους 700.000 - 800.000 οφειλέτες, μόλις 26.000 προσήλθαν για να κάνουν ρύθμιση.
Το γεγονός αυτό πονοκεφαλιάζει την τρόικα, η οποία, έτσι και δει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος, δεν θα διστάσει να κόψει κι άλλο τις κύριες συντάξεις, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μειώσεις 8%-10%.

Ελλείμματα
Ανάμεσα σε όλα αυτά, πάντως, οι πληγές του ασφαλιστικού συστήματος παραμένουν ανοιχτές, με τα πιο σημαντικά από τα εκκρεμή θέματα να παραμένουν δίχως λύση.

Η μείωση των εσόδων από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, η εφαρμογή του φόρου 2 επί τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας είναι μέτωπα που ακόμη δεν έχουν κλείσει και η τελική απόφαση για τη διαμόρφωσή τους δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία των εσόδων τη φετινή χρονιά.