Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Υπέρτατη διαπλοκή

Mόλις μία ημέρα μετά την απόπειρα να «θαφτεί» στα αζήτητα η λίστα Λαγκάρντ μαζί με όλες τις υπόλοιπες λίστες των μεγαλόσχημων φοροφυγάδων, η κυβέρνηση έκανε ακόμη ένα δωράκι, αυτή τη φορά στους φίλους της μεγαλοκαναλάρχες.

Με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» και μονιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν «στον αέρα» στις 31 Αυγούστου του 2013. Με τον τρόπο αυτό, η δικομματική κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα που παρέμενε εκκρεμές επί 23 ολόκληρα χρόνια, αφού όλα τα κανάλια στη χώρα λειτουργούν...
αυτό το διάστημα με προσωρινές άδειες, για τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ!

Το σκάνδαλο και εδώ είναι προφανές. Με ένα νομοθετικό σμπάρο, οι κυβερνητικοί εταίροι πετυχαίνουν δύο σκοπούς: απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών, μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβους, από κάθε υποχρέωση να καταβάλουν χρήματα για τη χρήση των συχνοτήτων που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια μέσω προσωρινών αδειών.

Με τη ρύθμιση θα μπορούν επίσης οι «νόμιμοι» καναλάρχες να υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου που θα αποκτήσουν τις ψηφιακές συχνότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., χωρίς μάλιστα καμιά επιβάρυνση!

Η διάταξη τυπικά υλοποιεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για απελευθέρωση των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην πράξη όμως εξυπηρετεί τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τίποτα για τη χρήση κρατικής περιουσίας (συχνότητες) επί 23 ολόκληρα χρόνια. Και ταυτόχρονα «ξεπλένονται» από κάθε άλλη ευθύνη, καθώς με τη «νομιμοποίησή» τους θεωρούνται ότι κατέχουν κανονικές μόνιμες άδειες λειτουργίας!

Γιάννης κερνάει λοιπόν και Γιάννης πίνει... Μέσα στον Οκτώβριο θα δημοπρατηθούν οι ψηφιακές συχνότητες. Από τη στιγμή που η δημόσια ΕΡΤ είναι εκτός παιχνιδιού, επικρατέστερη να αποκτήσει το ψηφιακό μονοπώλιο είναι η γνωστή μας DIGEA. Για όσους δεν έχουν ισχυρή μνήμη, ιδιοκτήτες της DIGEA είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών που επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση!

Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματική τη συνεχή παράταση των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Ομως το σκεπτικό ήταν ότι έπρεπε να θεσμοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αξιολογηθούν τα κανάλια προτού αποκτήσουν μόνιμες άδειες.

Ολα υπηρετούν λοιπόν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η διαπλοκή ζει και θριαμβεύει. Γίνεται ο υπέρτατος νόμος. Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύεται διαχρονική αξία. Είναι και γι' αυτό που πληρώνουμε την κρίση εμείς. Κι αυτοί πλουτίζουν.

Από enet