Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο Στουρνάρας στον... κόσμο του: «Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά»

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 
Η λιτότητα και η ύφεση διαλύουν τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, οι πιέσεις στην κοινωνία δοκιμάζουν τη σταθερότητα της χώρας, ενώ επανέρχονται οι φόβοι για κατάρρευση της κυβέρνησης και επιστροφή του φάσματος της χρεοκοπίας.

Από την άλλη πλευρά την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε...
ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην κλειστή συζήτηση με τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη της διοίκησης των μεγαλύτερων εταιρειών και οργανισμών της ελληνικής αγοράς, στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, που θα ήθελα να μεταφέρω απόψε προς εσάς». Προφανώς ζει στο δικό του κόσμο αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία.

Οι Έλληνες ζουν ένα καθημερινό εφιάλτη ενός προγράμματος που όλοι παραδέχονται ότι είναι λάθος αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να «κόψει το γόρδιο δεσμό». Η ανικανότητα, πλέον, γίνεται επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την επιβίωση της χώρας.

Καλό θα ήταν ο κ. Στουρνάρας να πάει στον ΟΑΕΔ, να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας, να επισκεφτεί την περιφέρεια που ερημώνει και να πάει μια βόλτα σε μια εφορία για να καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα.    

Μπορεί επίσης να διαβάσει και τα νούμερα των δικών του υπηρεσιών, με την απλή προϋπόθεση να δει σε αυτά τους ανθρώπους που παλεύουν να επιβιώσουν.

Οι αριθμοί της αποτυχίας

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας το 2012 μειώθηκε -6,44%. Την περίοδο 2008-2012 η συνολική ελάττωση του πραγματικού ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο πρωτοφανές επίπεδο του -21,7%.

Η ύφεση που κονιορτοποιεί την εθνική μας οικονομία, συνέβαλε ώστε την περίοδο Νοέμβριος 2008-Νοέμβριος 2013, το ποσοστό ανεργίας από 7,8% να εκτιναχτεί σε 27%. Δηλαδή, την περίοδο αυτή ο απόλυτος αριθμός των ανέργων από 383.861 εκτοξεύτηκε σε 1.350.181 άτομα.

Αν στον αριθμό των ανέργων της ΕΛΣΤΑΤ, προστεθούν οι μικρομεσαίοι, που έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν  καταγράφονται στην επίσημη ανεργία, συνάγεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων υπερβαίνει τα 1.800.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας προσεγγίζει σήμερα το 35% και αντανακλά το τραγικό αδιέξοδο της ασκούμενης  οικονομικής πολιτικής.

Το σοκ είναι μεγάλο από το μέγεθος της επίσημης ανεργίας που το Νοέμβριο του 2012, σκαρφάλωσε στο 27% από 20,8% που ήταν το Νοέμβριο του 2011 και 26,6% τον Οκτώβριο του 2012.

Χάνεται μια γενιά, τα στοιχεία για τους νέους είναι συντριπτικά εναντίον της ακολουθούμενης πολιτικής, στις ηλικίες 15-24 ετών, η ανεργία έφτασε στο 61,7% από 50,1% που ήταν το Νοέμβριο του 2011! Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ανεργία και στα άτομα ηλικίας 25-34, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται σε 36,2% από 28,9%.

Πάντως, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις γυναίκες, όπου αυξήθηκε σε 31,1% από 24,6 που ήταν το Νοέμβριο του 2011. Στους άνδρες, αυξήθηκε σε 24% από 18%.

Την ίδιά ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στο 6%.

Η κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία είναι εφιαλτική και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει από πού αντλεί, ο Υπουργός Οικονομίας, την αισιοδοξία για ανάπτυξη μέσα στο 2013 και πως αντιλαμβάνεται ότι «η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά».

Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει έκτακτες αποφάσεις, οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι εκτός ελέγχου με τον υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται ανίκανος να διαχειριστεί την τύχη της οικονομίας. Αλήθεια πως θα έρθει η ανάπτυξη ή οι επενδύσεις σε συνθήκες πετσοκόμματος μισθών και συντάξεων, επιβολής δυσβάστακτων φορολογικών βαρών και ανυπαρξίας αναπτυξιακού οράματος;

Η χώρα οδηγείται σε οικονομικό και κοινωνικό ακρωτηριασμό.

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 χρόνια για να γυρίσουμε πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήμασταν πριν από 4 χρόνια.

Με τον εφιάλτη της καθόδου στη οικονομική άβυσσο να μην έχει τελειώσει και όλα αυτά την ώρα που ο σκληρός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μπαίνει σε οικονομικό κύκλο ύφεσης.     

Ύφεση, ανεργία, λουκέτα και χαράτσια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να τινάξει στον αέρα το «κοινωνικό καζάνι» που βράζει.

Η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να διαχειριστεί  τις παραδοχές του λάθους από στελέχη του ΔΝΤ, χωρίς στρατηγική συμμαχιών έχουμε τον κ. Στουρνάρα στην ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή του λάθους να απαντά φοβισμένα:

«Δεν το γνωρίζω. Απ’ ότι φαίνεται όχι».

Οι τροϊκάνοι μας αντιμετωπίζουν, όπως τους επιτρέψαμε να μας συμπεριφέρονται, επιμένουν στα εγκληματικά τους λάθη.

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα το διαπιστώσουν τους επόμενους μήνες όταν θα καταρρεύσουν τα έσοδα.
Η κυβέρνηση χωρίς πυξίδα και εθνικό σχέδιο δεν έχει τη δική της απάντηση στις προκλήσεις των δανειστών και με αμηχανία οδηγείται στο αδιέξοδο.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος
από newpost