Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο κ. Τράα και τα κλεφτρόνια της Barclay's

Το σκάνδαλο της Barclay's - μοναδικό, τεραστίων διαστάσεων, με απροσδιόριστες επιδράσεις διεθνώς - αποκαλύπτει στο μέγιστο βαθμό την συμμετοχή και ευθύνη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα και των ανεξέλεγκτων αγορών στην παραγωγή της κρίσης.

Η ηγεσία της βρετανικής, αλλά απολύτως διεθνοποιημένης, Τράπεζας, συνεπικουρούμενη από άλλα ισχυρά και αξιόπιστα πιστωτικά ιδρύματα, χειραγωγούσε από το 2007 το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, το περίφημο Libor, που είναι επιτόκιο αναφοράς για άπειρες πράξεις και συναλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκτιμάται ότι από τις επιλογές των στελεχών της βρετανικής Τράπεζας επηρεάσθηκε...
ασύλληπτος αριθμός συναλλαγών παγκοσμίως, που κατά μία εκδοχή προσεγγίζουν το ιλιγγιώδες ύψος των 350 τρισ. δολαρίων.

Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμη και ελάχιστος να είναι o επηρεασμός του συγκεκριμένου επιτοκίου αναφοράς, το κόστος είναι απροσμέτρητο για εκατοντάδες εκατομμύρια συναλλασσόμενους και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να καταγραφεί ότι όλα τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ έχουν ως βάση το συγκεκριμένο διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου.

Η αποκάλυψη αναδεικνύει πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές πιστωτικό σύστημα και πόσο προβληματική η λειτουργία των ελεύθερων και αυτορυθμιζόμενων αγορών.

Και βεβαίως φανερώνει πόσο μεγάλο είναι το ηθικό πρόβλημα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που εδώ σε εμάς εκφράζεται από την τρόικα, τον ανεξέλεγκτο κ. Μπομπ Τράα και απ' αυτόν τον απίστευτο κύκλο των ταλιμπάν του φιλελευθερισμού με τα γκρίζα κοστούμια, που εμφανίζονται ως άλλοι τιμωροί, αλλά κρύβουν άπειρους σκελετούς στα σκοτεινά ντουλάπια τους.

Τέτοια σκάνδαλα και τέτοιες αποκαλύψεις καταδεικνύουν απλώς ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα πολλά παράγωγά του δεν είναι υπερασπίσιμα, δεν στέκονται πουθενά.

Οι παραγωγοί της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που φόρτωσαν τις ζημιές τους στα κράτη, τις μετέτρεψαν σε χρέη και τώρα απαιτούν να ελεγχθούν πάραυτα από τις κοινωνίες, δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σιωπούν και να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στις θυσίες των λαών.

Οι λοιδορίες και σκληράδες δεν ταιριάζουν σε κλεφτρόνια της κακιάς ώρας.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ, μονταζ Γρέκι

Barclay's: Τραπεζικό καρτέλ χειραγωγεί τα διατραπεζικά επιτόκια
Πάνω από δέκα τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο έρευνας
Η σύσταση τραπεζικού καρτέλ που χειραγωγούσε το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, φέρεται να βρίσκεται πίσω από την αιτία που οδήγησε στην παραίτηση του πρόεδρου της Barclay's Μάρκους Έιτζις.

O Έιτζις υπέβαλε την παραίτησή του μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για τη χειραγώγηση των επιτοκίων των διατραπεζικών χορηγήσεων που κατάφερε «ένα καταστροφικό πλήγμα στην υπόληψη» του ιδρύματος. Δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στην έρευνα των αρχών για τις ύποπτες διατραπεζικές πρακτικές στα επιτόκια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Τραπεζικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

«Μακάρι να μπορούσα να πω ότι αυτή ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση. Θα ακούσετε πολλά περισσότερα γι' αυτό σε εύθετο χρόνο», τόνισε η επικεφαλής των υπηρεσιών ελέγχου της FSA, Τρέισι Μακντέρμοτ, στην ετήσια σύνοδο της υπηρεσίας.

Η συμπεριφορά της Barclay's ήταν ανεπίτρεπτη για τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό και έχουν δρομολογηθεί πολλαπλές έρευνες, τόνισε η Μακντέρμοτ.

Πάνω από δέκα τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν εδώ και καιρό στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι διωκτικές αρχές κατά του οικονομικού εγκλήματος.

Η έρευνα αφορά τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Citigroup, η HSBC, η UBS και η Royal Bank of Scotland. Οι αναλυτές και τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα, ενώ στην Barclays επιβλήθηκε πρόστιμο 290 εκατ. στερλινών την περασμένη εβδομάδα.

Όπως έδειξαν τα e-mails που δημοσιοποίησε η Financial Services Authority, ορισμένοι traders της Barclays «δεν ανέφεραν τίμια τις τιμές» και ενεπλάκησαν σε συνεχή και επίμονη προσπάθεια να χειραγωγήσουν την αγορά Libor από το 2006 και μετά, με την ενθάρρυνση ανώτερων managers.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως λέγεται στην αγορά, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στο City του Λονδίνου και στη Wall Street, θέλουν να δικαιολογήσουν τα κέρδη και τις πρακτικές τους αποτρέποντας ρυθμίσεις που θα έθεταν όπως λέγεται σε κίνδυνο τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Το Libor ποτέ δεν οργανώθηκε ως σωστή αγορά από την αρχή, κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνεχίστηκε ανενόχλητα η χειραγώγηση σε τόσο μεγάλο βαθμό για τόσο μεγάλο διάστημα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, καθώς η αποτίμησή του βασιζόταν σε ιδιωτικές αναφορές τιμών, όχι σε απτές συμφωνίες. όπως το OIS, αυτοί είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν σύντομα το Libor. Άλλωστε, από τα περίπου 800 τρις. που είναι τοποθετημένα στις αγορές παραγώγων, τα 350 τρισ. δολάρια χρησιμοποιούν ως δείκτη αναφοράς το Libor όπως και περίπου το 90% των εμπορικών και στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ