Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ πάντως δεν υποχώρησα σε τίποτε

Ως... γερμανική υποχώρηση παρουσιάζεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αφού οι 27 ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτουν επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό, κάμπτοντας τις αντιδράσεις...
της Ανγκελα Μέρκελ.

H απόφαση ελήφθη μετά τις αφόρητες πιέσεις Ιταλίας και Ισπανίας και ο Μάριο Μόντι έφθασε στο σημείο να απειλήσει ότι δεν θα εγκαταλείψει το κτίριο πριν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των επιτοκίων. Μόλις η Γερμανία είπε το «ναι» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, Ιταλία και Ισπανία ήραν τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης, ύψους 120 δισ. ευρώ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Μετά από δεκάωρες διαπραγματεύσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης, για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το Βερολίνο αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά την πίεση Ισπανίας και Ιταλίας για μεγαλύτερη στήριξη.

Οπως ανέμεναν η Μαδρίτη και η Ρώμη τα επιτόκια δανεισμού αμέσως υποχώρησαν: Το ισπανικό επιτόκιο υποχώρησε στο 6,466% έναντι 6,896% ως την Πέμπτη το βράδυ ενώ το ιταλικό επιτόκιο υποχωρούσε στο 5,865% αντί 6,182%.

«Συμφωνήσαμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο, που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης και θα καθησυχάσει, ταυτόχρονα, τις κεφαλαιαγορές.

Ταυτόχρονα, το Βερολίνο δεν δέχεται ότι έγιναν υποχωρήσεις. Σε δημοσίευμά που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται ότι «Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι δεν έκανε καμία υποχώρηση, την ώρα που το Παρίσι δείχνει ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της Συνόδου».

«Οι ευρωπαϊκές αγορές γνώρισαν άνοδο το πρωί της Παρασκευής, μετά την απόφαση να διευκολυνθεί το σύστημα οικονομικής βοήθειας στις ευρωπαικές τράπεζες. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP- ότι μένει «πιστή» στις αρχές της αποδεχόμενη το σχέδιο σωτηρίας των χρεωμένων ευρωπαικών χωρών. Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Ολάντ έδειχνε ικανοποίηση από τις πρώτες αντιδράσεις της συμφωνίας που έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε κάτι σημαντικό αλλά μείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: Καμία διευκόλυνση χωρίς ανταλλάγματα» σχολίασε η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την Le Monde και πρόσθεσε :

«Μένουμε πιστοί στο γνωστό σχήμα: Διευκολύνσεις, ανταλλάγματα, έλεγχος».

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ικανοποιημένος από τις «ευτυχείς συνέπειες» των μέτρων που ελήφθησαν στη Σύνοδο την Πέμπτη.

Πράγματι, τα ευρωπαικά χρηματιστήρια εκτοξεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής μετά τη συμφωνία-έκπληξη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και δίνει τη δυνατότητα ανακεφαλαίωσης των τραπεζών μέσω ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων, όπως ζητούσαν η Ιταλία και η Ισπανία.

Από iefimerida