Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ακόμη και το ΔΝΤ δέχεται πλέον αλλαγές στο Μνημόνιο

Διάπλατο άνοιξε το παράθυρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για επιμέρους αλλαγές στο Μνημόνιο, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η σημαντική αυτή μεταστροφή του ΔΝΤ έρχεται να προστεθεί στην αλλαγή κλίματος που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στη συνεχιζόμενη λιτότητα.

Το παράθυρο αλλαγών άνοιξε πρώτη η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια...
του ΔΝΤ, η Νεμάτ Σαφίκ, το νούμερο δυο του ΔΝΤ μετά την Κριστίν Λαγκάρντ. Η Σαφίκ έφτασε ως τις Βρυξέλλες προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμά της και μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ είπε ότι δεν μπορεί να μειωθεί το χρέος ούτε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες αν πρώτα δεν υπάρξουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Ισως οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2013 χρειαστεί να επανακαθοριστούν» δήλωσε η κυρά Σαφίκ.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ εκπέμπει μήνυμα ενίσχυσης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ύφεση και λιτότητα και στρέφεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και την τόνωσης των οικονομιών τους. Και είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του Ταμείου παίρνει αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της Λαγκάρντ που δεν ήθελε να ακούσει λέξη για αλλαγή από τη γραμμή της λιτότητας.

Και το ΔΝΤ δεν έμεινε μόνο εδώ. Μιλώντας από την έδρα του στην Ουάσινγκτον, αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις, αφού πρώτα αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ εναντίον της χώρας μας έστειλε μήνυμα αλλαγής πλεύσης του ΔΝΤ. Δήλωσε ότι το Ταμείο είναι «ανοιχτό σε ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Από iefimerida